Sorgsen sommar igen

Även den här sommaren, liksom 2014, blev en sorgsen sådan. Min älskade pappa fick sin sista hjärtinfarkt den 29 juni. Han ringde till mej och bad mej komma in till KSS, för han hade ringt efter ambulans, han kände att något var fel, när han och Maritha satte sej i bilen för att åka ut en sväng.

Släppte all vad jag hade för händer, och drog till Skövde. Under kvällen gjordes en kranskärlsröntgen och det var tätt i tre kärl så stant sattes in i dessa. Åkte hem vid tretiden på natten då han fick börja röra på sej. Somnade som en klubbad.

Åter till HIVA på lördagen och stannade hela dagen. Åkte hem vid 18-tiden då pappa behövde vila. Hiva ringde vid tiotiden på kvällen och meddelade att de hade gjort en bukröntgen då han även var förstoppad, så han vilade efter detta.

Vid fyratiden på söndagsmorgonen så ringde de igen och sa att det var nog bäst att jag kom in igen, då komplikationer tillstött. Snabbfärd till Skövde igen. Då då låg pappa med syrgasmask som tryckte in luft i honom. Vid ronden på söndag morgon så ville läkarna prata med mej, och de sa att vi gör inga mer livsuppehållande åtgärder för nu var även njurar slut och vätska i lungorna. Mitt svar var att jag samtyckte till detta, bara han slipper smärta och oro.  Mask och övervakning togs bort, morfin och lugnande i mängder.

Måndagen kom och på inrådan av personalen så åkte jag ifrån KSS en stund, hem och duschade åt lite, Olle kom hem från sin hojtur som han var på med kamrater sedan fredagen. Vi åkte tillsammans tillbaka till HIVA och satt hos pappa fram till midnatt, då han slutade att kämpa och brorsan kallade på honom. Nu har han det bra igen, för pappa var trött, sliten och hade fruktansvärd värk, samt denna hetta som var tog till slut ut sin rätt.  Jag är så tacksam att detta gick fort så pappa slapp lida mer eller bli liggandes på ett vårdhem. Pappa blev nästan 85 år.

Nu sitter Ove och pappa på en molntapp och har det trevligt.

Älskad – saknad aldrig glömd

Begravningen vad den 19 juli, fyra år och fyra dagar efter Ove, i samma kapell och lika fint. Mycket musik och släkt och vänner var närvarande.

Jag skrev minnestalet, under veckan som Tomas Gustavsson, begravningsentreprenören, läste upp.
*****************************************************************

Himlen har fått en ny stjärna, en starkt lysande sådan, Valter har flyttat.

Valter född och uppvuxen i Leksberg. Var lantbrukare från mitten av 50-talet, först på Hulegården och sedan på Hushagen, något som han egentligen inte trivdes med det var nog för ensamt, för han var så otroligt social och sällskaplig, trots att dottern ALLTID, på sin lediga tid,  från skolan,  skulle vara med på traktorn, sitta i knät, till sena kvällen, somnade ofta där också.  I slutet på 60-talet fick han chansen att göra något annat, han jobbade som någon slags transportledare eller liknande på Sellbergs i några år. Sen 1972 så kom den, chansen, började arbeta på KSS som 1:e vaktmästare, sedan transportledare och steg sedan till sektorschef vid Skaraborgs läns landsting.

Valter var omtyckt av alla, alla gillade Valter utom kanske en och annan knallkork, när han införde parkeringsregler vid landstingets anläggningar.

Valter älskade att spela golf ofta tillsammans med sin sambo och goda vänner.

I slutet av 90-talet fick Valter besvär med sitt stora varma hjärta. Det gjordes en renovering, en bypassoperation och han piggnade till igen. Under denna tiden så bodde han tillsammans med sin Maritha på Karlsgården. En av alla gånger som han fick åka ”firmabil plingplongtaxi eller med andra ord ambulans” så sa ambulanspersonalen till honom

– Men Valter, ligger du här, det ska du inte göra, nu åker vi till sjukan med dej så blir du piggelin igen.

Han var med andra ord känd i kretsarna av personalen.

Han var en lite ”räv” herr Larsson, älskade bus, fester och sina vänner, framförallt så älskade han att jävlas med mågen. Favoritsysselsättningen när han fick sluta med tennis och golf blev Bowling och när  han inte orkade med detta heller, då blev det bilar, han älskade bilar med massor med knappar (som han inte visste hur de fungerade), och att köra bil ända in i det sista, gammal rallyförare som han var. För när sista resan började på fredagen så skulle han ut och åka bil, tillsammans med Martiha, så satt han i bilen på parkeringen, han förstod att något var på tok och ringde åter igen plingplongtaxin, han ringde Micke som hämtade Maritha och dottern som mötte upp på KSS. Sen gick det fort, en kranskärlsröntgen på fredagskvällen, nya stant i kärlen men komplikationer tillstötte, och  Valter var trött, väldigt trött och sliten i sin kropp.  Strax efter midnatt den 3 juli så kallade din son på dej.

Nu sitter nog du och Ove  på en molntapp och dinglar med benen, dricker kaffe och snackar igen, håller ett vakande öga på oss som är kvar.

Vi ska och vi får sörja Valter, men framför allt så ska vi minnas honom med glädje och vara väldigt tacksamma att när det väl skulle ske att det gick fort, för Valter ville absolut inte bli liggandes på sjukhus eller vårdhem.

Valter vi kommer alltid sakna dej, ditt stora hjärta och din stora famn.

Du är saknad men ALDRIG glömd.

You never walk alone. We will meet again.

Tack för allt du gett oss
************************************************************************

Nu jag det enda bladet som är kvar på den grenen av släktträdet.

I den stora sorg och bedrövelse så finns det ändå lite glädje, jag har upprättat kontakt med en gammal vän,  och jag tror vi kommer att träffa fler ”gamla vänner tillsammans”. Det bestämde vi i går, när jag var och hälsade på.

 

Over and out från Skoghall